kasiunia.1981

kasiunia.1981

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Chruściki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Nie tylko na tłusty czwartek;)

Chruściki

Składniki:

Chruściki

 

  • 1/2 kg mąki
  • 5 żółtek
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 1/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 50 ml wódki
  • 1 l oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

Chruściki
Mąke przesiac na stolnicę,wbić żółtka,dodać sól,cukier,wódkę i śmietanę.Dobrze wyrobić aby ciasto było sprężyste i nie kleiło się do rąk.Wałkować na niewielkie,cienkie placki,kroić na paski o szerokości 3-4 cm,nacinać w środku i przewijać.Smarzyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.Wyjmować na recznik papierowy aby odsączyc z tłuszczu. Posypać cukrem pudrem.