LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Chrusty z twarożkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Szybkie chruściki dla amatorów słodkości. Zamiast serka homogenizowanego można użyć masy twarogowej pozostałej z naleśników.

Chrusty z twarożkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chrusty z twarożkiem

 

  • serek homogenizowany waniliowy 1
  • mąka pszenna 2 szklanki
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • masło roślinne 1 łyżka
  • cukier 1 łyżka
  • jajo 1
  • ocet 1 łyżka
  • gęsta śmietana ok. 1-2 łyżek
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Chrusty z twarożkiem
Masło rozpuścić, dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto. Uwaga: śmietany dodać tylko tyle, by zespolić składniki, ponieważ serek jest w miarę rzadki. Ciasto rozwałkować bardzo cienko, pokroić radełkiem w paski ok. 10x3 cm. Środki naciąć i przez powstały otwór przewinąć jeden koniec ciasta. Smażyć na rozgrzanym oleju, osączyć na ręczniku papierowym. Gotowe chruściki posypać cukrem pudrem.
Chrusty z twarożkiem
Krojenie rozwałkowanego ciasta na faworki.
Chrusty z twarożkiem
Przewijanie końców pokrojonych pasków na chruściki.
Chrusty z twarożkiem
Smażenie chruścików na rozgrzanym oleju.
Chrusty z twarożkiem
Odsączanie usmażonych faworków na ręczniku papierowym.

Tagi:

faworki chrust