krystel

krystel

Starszy Kucharz
[Przepisów: 37]

Chrusty.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

do smażenia najlepiej użyć prodiża ustawić go na piecu i rozgrzać w nim butelke oleju

Chrusty.

Składniki:

Chrusty.

 

  • 20dkg.mąki
  • 3-4łyżki gęstej śmietany
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu
  • 50dag. tłuszczu do pieczenia

Sposób przygotowania:

Chrusty.
Mąke zmieszać ze śmietaną dodać żółtka szczypte solispirytus.Wszystkie składniki razem wymieszać.Wyrobić na jednolitą masę i dobrze wyrobić,wałkiem ciasto ma mieć gęstość ciasta kluskowego.Ciasto wałkowaćpartiami dość cienko starając się jak najmniej posypywać mąką.Kroić radełkiem lub nożem paski szer.3cm. dł. 15cm. każdy pasek rozkroić w środku w zdłuż5-6cm.i przewinąć. Zrobić prubę temperatury tłuszczu wrzucając kawałek ciasta jeżeli szybko wypłynie i się zrumieni można smażyć.