blagro1

blagro1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 505]

Chrusty czyli faworki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Świetny przepis naprawdę polecam!

Chrusty czyli faworki

Składniki:

Chrusty czyli faworki

 

  • 20 dag mąki
  • 3 żółtka
  • 3-4 łyżki gęstej j śmietany
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (niekoniecznie)
  • 1 łyżka spirytusu
  • 50 dag tłuszczu do smażenia
  • 10 dag cukru pudru do posypania
  • cukier wanilinowy
  • bibuła do osączania
  • sól

Sposób przygotowania:

Chrusty czyli faworki
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, w środku stożka zrób wgłębienie i dodaj śmietanę, żółtka oraz spirytus, wyrób ciasto na jednolitą masę (powinno mieć konsystencję ciasta na kluski). Ciasto podziel na porcje, każdą cienko rozwałkuj i radełkiem lub nożem pokrój na paski szerokości 3 cm i długości 15 cm, w środku każdego z nich zrób nacięcie i przewiń przez nie koniec paska. Tłuszcz rozgrzej w rondlu, zrób próbę, wrzucając kawałeczek ciasta - jeśli szybko wypłynie, wrzucaj porcjami faworki i smaż z obu stron. Faworki osącz na bibule i gorące posyp cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym.

Tagi:

faworki chrust