Anetka123

Anetka123

Starszy Kucharz
[Przepisów: 23]

Chrust - faworki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 55
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Do garnka ze smalcem można dać pól kieliszka spirytusu, wtedy nie będzie robiło piany. Możemy smażyć na oleju lub na smalcu.

Chrust - faworki

Składniki:

Chrust - faworki

Ciasto

  • 1/2 kg mąki
  • cukier waniliowy
  • 7 żółtek
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanka śmietany
  • kieliszek spirytusu
  • 2 łyżki margaryny Kasi

Sposób przygotowania:

Chrust - faworki

Etap 1

chrust - faworki
Dodajemy do mąki 2 łyżki margaryny Kasi

Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia na stolnice. Dodać posiekaną margarynę Kasię.

ETAP 2:

chrust - faworki
Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym

Żółtka ucieramy cukrem waniliowym. Dodajemy do mąki to wszystko mieszamy. Połączyć z śmietaną i z spirytusem. Wyrabiamy ciasto. Rozwałkować ciasto o grubości 3 mm, pokroić nożem paski o długości 7-8 cm i szerokości ok 3 cm. W paskach wyciąć na środku otwory, przewinąć przez nie jeden koniec.
Chrust wkładać do rozgrzanego w szerokim rondlu głębokiego tłuszczu.

Smażyć po obu stronach około minute. Wyciągamy je na ręcznik papierowy, żeby osączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Jak się ostudzą posypujemy je cukrem pudrem.