Gatita

Gatita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 196]

Chrzan śmietankowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Chrzan, bez tego dodatku nie może się odbyć żadne świąteczne śniadanie, przynajmniej w moim rodzinnym domu.

Chrzan śmietankowy

Składniki:

Chrzan śmietankowy

 

  • 1/2 szklanki świeżo startego chrzanu
  • ok. 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • szczypta cukru
  • sól
  • ew. kwasek cytrynowy

 

 

Sposób przygotowania:

Chrzan śmietankowy
Świeżo start chrzan i śmietanę wkładamy do miseczki, dodajemy szczyptę cukru. Jajko obieramy ze skórki i ścieramy na drobnej tarce, dodajemy do chrzanu i mieszamy. Jeśli chrzan będzie dalej bardzo ostry można dodać do niego więcej śmietany. Na koniec dodajemy sól i kwasek cytrynowy. Można też dodać sok z cytryny, ale wtedy chrzan będzie rzadszy. Wszystko razem dokładnie mieszamy.  

Tagi:

jajko jajka