bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Książka Kucharska: Mazurki wielkanocne - najlepsze przepisy

Mazurek dyniowo-kajmakowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 19

Bardzo smaczny mazurek z dżemem dyniowym i masa kajmakową, moja rodzina bardzo lubi mazurki z tą masą. Ciasto nie wymaga wcześniejszego pieczenia, można je jeść na następny dzień, jest miękkie.

Mazurek dyniowo-kajmakowy

Składniki:

Mazurek dyniowo-kajmakowy

 

  • Ciasto:
  • 400 gram mąki krupczatki
  • 200 gram masła
  • 100 gram cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Cukier waniliowy
  • Dodatkowo:
  • Puszka kajmaku
  • Słoik dżemu dyniowego
  • Wiśnie kandyzowane
  • Płatki migdałów

Sposób przygotowania:

Mazurek dyniowo-kajmakowy
Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, masło żółtka oraz śmietanę, zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną częścią wylepiamy dno tortownicy (22cm.) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni, drugi placek pieczemy w ten sam sposób.

Ostudzony placek smarujemy dżemem dyniowym, przykrywamy drugim plackiem, lekko dociskamy. Wierzch smarujemy masą kajmakową, pozostały kajmak przekładamy do worka cukierniczego, dekorujemy brzegi i środek wyciskając małe rozetki.

Dekorujemy wiśniami kandyzowanymi i płatkami migdałów.