Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 493]

Chrzan tarty domowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Obok mojej działki rośnie mnóstwo chrzanu. W tym roku postanowiłam zrobić kilka małych słoiczkach tartego chrzanu i cieszyć się jego naturalnym smakiem na co dzień.

Chrzan tarty domowy

Składniki:

Chrzan tarty domowy

 

  • 50-60 dag korzenia chrzanu
  • 2-3 cytryny
  • 1 kopiata łyżka cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • ok. 1/2 szkl. gorącej wody

Sposób przygotowania:

Chrzan tarty domowy
Korzeń chrzanu dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Dokładnie obieramy ze skórki. Kroimy na małe kawałki.

Przy otwartym oknie trzemy go na drobnych oczkach tarki lub miksujemy np. Thermomixsem.

Utarty chrzan łączymy z gorącą wodą, sokiem wyciśniętym z obranych cytryn. Doprawiamy do smaku solą i cukrem. Mieszamy dokładnie. Przekładamy do małych wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręcamy. Przechowujemy w lodówce.