Sposób przygotowania:
Barszcz biały ze smażoną kiełbasą i pieczarkami
Z wędzonek mięsnych, kości wędzonych i białej surowej kiełbasy ugotować wywar, dodając ziele angielskie, liście laurowe, kminek, pieprz ziarnisty, majeranek i surową cebulę. Na koniec nakryć garnek, pozostawić do ostygnięcia, a następnei odcedzić.
Do czystego gorącego wywaru dodać pokrojoną białą kiełbasę z wywaru oraz sporo pszennego zakwasu do smaku i gotować, często mieszając, do momentu zawrzenia i lekkiego zgęstnienia. Doprawić barszcz tartym chrzanem ze słoiczka, solą, cukrem, świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, sporą ilością wyciśniętego czosnku oraz słodką kremową śmietaną. Już nie gotować!
W międzyczasie usmażyć parzoną białą kiełbasę na niewielkiej ilości oleju ze smalcem - zdjąć z patelni, przekroić w mniejsze kawałki i włożyć do barszczu.
Na koniec pokroić w plasterki albo w cząstki świeże pieczarki, posiekać cebulę i razem usmażyć na tłuszczu spod kiełbasy - dodać do zupy.
Wszystko dokładnie wymieszać i podgrzewać na niewielkim płomieniu nie dopuszczając do wrzenia! Zagotowany chrzan czasami gorzknieje i może zepsuć smak zupy.
Wirerzch
Do czystego gorącego wywaru dodać pokrojoną białą kiełbasę z wywaru oraz sporo pszennego zakwasu do smaku i gotować, często mieszając, do momentu zawrzenia i lekkiego zgęstnienia. Doprawić barszcz tartym chrzanem ze słoiczka, solą, cukrem, świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, sporą ilością wyciśniętego czosnku oraz słodką kremową śmietaną. Już nie gotować!
W międzyczasie usmażyć parzoną białą kiełbasę na niewielkiej ilości oleju ze smalcem - zdjąć z patelni, przekroić w mniejsze kawałki i włożyć do barszczu.
Na koniec pokroić w plasterki albo w cząstki świeże pieczarki, posiekać cebulę i razem usmażyć na tłuszczu spod kiełbasy - dodać do zupy.
Wszystko dokładnie wymieszać i podgrzewać na niewielkim płomieniu nie dopuszczając do wrzenia! Zagotowany chrzan czasami gorzknieje i może zepsuć smak zupy.
Wirerzch