Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Barszcz biały ze smażoną kiełbasą i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Tym razem proponuję naszą domową odmianę białego barszczu wzbogaconą smażonymi pieczarkami oraz smażoną białą kiełbaską. Dużo czosnku, chrzan i śmietana powodują, że smak jest niepowtarzalny i niezwykle kojarzy się z Wielkanocą.

Barszcz biały ze smażoną kiełbasą i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Barszcz biały ze smażoną kiełbasą i pieczarkami

 

  • 1,5 kg wędzonych mięs
  • 1/2 kg wędzonych kości
  • 1/2 kg białej surowej kiełbasy
  • 1/2 kg białej parzonej kiełbasy
  • 1/2 kg pieczarek
  • 2 duże białe cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • 1/2 litra zakwasu pszennego
  • sól, pieprz kolorowy
  • majeranek, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty, kminek
  • smalec i olej do smażenia
  • chrzan tarty do smaku
  • śmietana kremówka do smaku

Sposób przygotowania:

Barszcz biały ze smażoną kiełbasą i pieczarkami
Z wędzonek mięsnych, kości wędzonych i białej surowej kiełbasy ugotować wywar, dodając ziele angielskie, liście laurowe, kminek, pieprz ziarnisty, majeranek i surową cebulę. Na koniec nakryć garnek, pozostawić do ostygnięcia, a następnei odcedzić.



Do czystego gorącego wywaru dodać pokrojoną białą kiełbasę z wywaru oraz sporo pszennego zakwasu do smaku i gotować, często mieszając, do momentu zawrzenia i lekkiego zgęstnienia. Doprawić barszcz tartym chrzanem ze słoiczka, solą, cukrem, świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, sporą ilością wyciśniętego czosnku oraz słodką kremową śmietaną. Już nie gotować!



W międzyczasie usmażyć parzoną białą kiełbasę na niewielkiej ilości oleju ze smalcem - zdjąć z patelni, przekroić w mniejsze kawałki i włożyć do barszczu.

Na koniec pokroić w plasterki albo w cząstki świeże pieczarki, posiekać cebulę i razem usmażyć na tłuszczu spod kiełbasy - dodać do zupy.



Wszystko dokładnie wymieszać i podgrzewać na niewielkim płomieniu nie dopuszczając do wrzenia! Zagotowany chrzan czasami gorzknieje i może zepsuć smak zupy.



Wirerzch
Barszcz biały ze smażoną kiełbasą i pieczarkami
Świeże pieczarki pokroić w plasterki albo cząstki i usmażyć z cebulą.
Barszcz biały ze smażoną kiełbasą i pieczarkami
Przygotować esencjonalny wywar z wędzonek.
Barszcz biały ze smażoną kiełbasą i pieczarkami
Najsmaczniejszy jest pszenny zakwas przygotowany w domu.
Barszcz biały ze smażoną kiełbasą i pieczarkami
Pod koniec gotowania wywaru dodać surową białą kiełbasę.