Sposób przygotowania:
Chrzanowe faworki z karpia Eliprzygotowanie karpia
Płaty karpia oskrobać z łusek i szlamu, odkroić płetwy. Płaty opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w paski.
przygotowanie karpia cd
Na dnie pojemnika rozsmarować trochę chrzanu, ułożyć warstwę karpia posmarować chrzanem i tak aż karp się wyczerpie.
przygotowanie karpia cd
Ułożyć wszystkie kawałki karpia i na wierzchu rozsmarować resztę chrzanu, przykryć i włożyć na noc do lodówki
przygotowanie karpia cd
Karpia wyjąć z lodówki i oczyścić z chrzanu i oprószyć solą i pieprzem.
przygotowanie faworków
Oczyszczone paski ryby naciąć przez środek jak faworki i wywinąć.
przygotowanie faworków
Uformowane faworki obtoczyć w mące i usmażyć na rumiano na gorącym oleju. Smacznego!