eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Chrzanowe faworki z karpia Eli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wyfiletowany karp pokrojony w paski i marynowany w chrzanie ze słoiczka przez całą noc. Później nacięte, wywinięte jak faworki i usmażone.

Chrzanowe faworki z karpia Eli

Składniki:

Chrzanowe faworki z karpia Eli

ryby

  • 3 płaty świeżego karpia
  • 200 g chrzanu ze słoiczka

dodatki

Sposób przygotowania:

Chrzanowe faworki z karpia Eli

przygotowanie karpia

Chrzaniwe faworki z karpia Eli
Oporządzonego, umytego i osuszonego karpia pokroić w paski.

Płaty karpia oskrobać z łusek i szlamu, odkroić płetwy. Płaty opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w paski.

przygotowanie karpia cd

Chrzaniwe faworki z karpia Eli
Dno pojemnika posmarować i ułożyć kawałki karpia.

Na dnie pojemnika rozsmarować trochę chrzanu, ułożyć warstwę karpia posmarować chrzanem i tak aż karp się wyczerpie.

przygotowanie karpia cd

Chrzaniwe faworki z karpia Eli
Posmarowanego chrzanem karpia włożyć na noc do lodówki.

Ułożyć wszystkie kawałki karpia i na wierzchu rozsmarować resztę chrzanu, przykryć i włożyć na noc do lodówki

przygotowanie karpia cd

Chrzaniwe faworki z karpia Eli
Wyjętego z lodówki karpia oczyścić z chrzanu i oprószyć solą i pieprzem.

Karpia wyjąć z lodówki i oczyścić z chrzanu i oprószyć solą i pieprzem.

przygotowanie faworków

Chrzaniwe faworki z karpia Eli
Paski karpia naciąć jak faworki i przewinąć.

Oczyszczone paski ryby naciąć przez środek jak faworki i wywinąć.

przygotowanie faworków

Chrzaniwe faworki z karpia Eli
Faworki oprószyć mąką i usmażyć na oleju.

Uformowane faworki obtoczyć w mące i usmażyć na rumiano na gorącym oleju. Smacznego!


Tagi:

dania ryby karp