Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Sznycelki w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sznycelki z czosnkiem i natką pietruszki przygotowane w sosie pomidorowym najlepiej podawać z ziemniakami i surówką.

Sznycelki w sosie pomidorowym

Składniki:

Sznycelki w sosie pomidorowym

Mięso

Sos

Sposób przygotowania:

Sznycelki w sosie pomidorowym
Mięso myjemy i mielimy. Bułkę moczymy w mleku i dokładnie odciskamy. Dodajemy do zmielonego mięsa razem z natką pietruszki, przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Podsmażoną na smalcu cebulką oraz jajkiem. Wszystko dokładnie wyrabiamy i doprawiamy do smaku. Formujemy sznycelki.

Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym smalcu. Sos: Cebulkę kroimy. Smażymy na rozgrzanym smalcu. Wlewamy wodę. Dodajemy liść, ziela i gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut.

Następnie dodajemy przecier i gotujemy kolejne 5 minut. Na koniec zagęszczamy zawiesiną zrobioną z mąki i wody. Doprawiamy do smaku.

Usmażone sznycelki polewamy przygotowanym sosem.