Etna

Etna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 83]

Chutney bananowo-śliwkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Doskonały również do mięs z grilla

Chutney bananowo-śliwkowy

Składniki:

Chutney bananowo-śliwkowy

 

 

 

  • 1 cebula.
  • 1 świeży strączek zielonego chili
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 duży banan
  • 1 łyżka nasion czarnej gorczycy (dostępna w sklepach z orientalną żywnością)
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • mała szczypta mielonej kolendry
  • 4 łyżki musu lub powideł śliwkowych
  • szczypta cynamonu, sól

Sposób przygotowania:

Chutney bananowo-śliwkowy
Cebulę obrać, posiekać. Chili umyć, oczyścić. pokroić w cienkie krążki. Przygotowane składniki podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojony w plasterki banan, gorczycę, ocet. kurkumę i kolendra dusić mieszając przez 1-2 minuty. Na koniec włożyć mus śliwkowy, całość oprószyć cynamonem i gotować na małym ogniu jeszcze 3-4 min, Posolić do smaku.
Podawać do pieczeni, dziczyzny lub gęsi.