nasturella

nasturella

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 236]

Chutney z mango

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Doskonały słodki dodatek do mięs czy deserów

Chutney z mango Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chutney z mango

 

  • 2 szt mango
  • szklanka białego octu winnego
  • pół szklanki brązowego cukru
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 2 łyżki oleju
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki kolendry
  • 1/3 łyżeczki gorczycy
  • 1/3 łyżeczki mielonej kurkumy
  • pół łyżeczki suszonego chilli

Sposób przygotowania:

Chutney z mango
Mango obieramy i kroimy w ksotkę. Przekładamy do miski. Dodajemy cukier, ocet winny i dokładnie mieszamy. Gorczycę, kolendrę i ziarna kminu rozgniatamy w moździerzu. Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju i dodajemy przyprawy, przysmażamy ok 30 sekund, tak aby puściły aromat. Następnie dodajemy mango i doprowadzamy do wrzenia.Zmniejszamy ognień i dusimy przez ok 45-60min od czasu do czasu mieszając. Gotowe.
Chutney z mango
Mango obieramy, kroimy, dodajemy ocet winny i cukier
Chutney z mango
Wszystkie przyprawy mieszamy razem
Chutney z mango
Do przysmażonych przypraw dodajemy mango
Chutney z mango
I dusimy do czasu aż mango zgęstnieje