Sposób przygotowania:
ciapu - ciap
Obrane i osolone ziemniaki ugotować , odcedzić . Osobno ugotować kapustę . Po odcedzeniu wrzucić do ziemniaków , dodać smalec i trochę pieprzu .
Podawać z klopsami mielonymi lub (moje ulubione) z pieczonymi żeberkami i dużą ilością sosu .
Nazwę wymyśliłam mając 3 lata , czekając w szpitalu na operację . Miałam głodówkę przed zabiegiem o czym nikt nie powiedział mojej mamie która przyniosła mi taki właśnie obiad . Byłam przegłodzona i jadłam rękami , a że sosu było dużo , więc robiło "ciap - ciap" . Nie wiem jaka powinna być prawidłowa nazwa , bo ta się u nas przyjęła .
Podawać z klopsami mielonymi lub (moje ulubione) z pieczonymi żeberkami i dużą ilością sosu .
Nazwę wymyśliłam mając 3 lata , czekając w szpitalu na operację . Miałam głodówkę przed zabiegiem o czym nikt nie powiedział mojej mamie która przyniosła mi taki właśnie obiad . Byłam przegłodzona i jadłam rękami , a że sosu było dużo , więc robiło "ciap - ciap" . Nie wiem jaka powinna być prawidłowa nazwa , bo ta się u nas przyjęła .
Babciagramolka
A ciekawe jest , że potrawa ta jest popularna w wielu krajach . Holendrzy maja narodowe danie które nazywa się Stamppot - tyle ,że oni zapiekają taka mieszaninę kładąc na wierzchu kiełbasę .
Bardzo smaczna i syta ta ,,ciap kapusta " - lubię takie dania wywodzace sie z kuchni regionalnych.
Sarenka
luna
asia92