edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Ciasteczka bananowo owsiane z migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Kolejna odsłona „biedronkowych” ciasteczek bez cukru, mąki, tłuszczu i jajek. Tym razem dodałam do nich migdały, żurawinę i rodzynki.

Ciasteczka bananowo owsiane z migdałami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka bananowo owsiane z migdałami

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka bananowo owsiane z migdałami
Migdały posiekać razem ze skórką. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem. Banany umyć, obrać ze skórki, miąższ rozgnieść widelcem i wymieszać ze szczyptą soli. Dodać płatki owsiane, wymieszać. Dodać posiekane migdały, żurawinę, rodzynki i cynamon, ponownie wymieszać. Łyżką nałożyć porcje masy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, uformować okrągłe ciasteczka. Piec 20 minut do zrumienienia, następnie odwrócić ciasteczka łopatką spodem do góry i dopiekać jeszcze kilka minut. Im dojrzalszych bananów użyjemy, tym ciasteczką będą słodsze. Dają się przechowywać kilka dni w zamkniętym pojemniczku, i choć łapią wilgoć, niewiele tracą na smaku.
Ciasteczka bananowo owsiane z migdałami
Banany umyć, obrać ze skórki, miąższ rozgnieść widelcem i wymieszać ze szczyptą soli. Dodać płatki owsiane, wymieszać.
Ciasteczka bananowo owsiane z migdałami
Dodać posiekane migdały, żurawinę, rodzynki i cynamon, ponownie wymieszać.
Ciasteczka bananowo owsiane z migdałami
Łyżką nałożyć porcje masy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, uformować okrągłe ciasteczka.
Ciasteczka bananowo owsiane z migdałami
Piec 20 minut do zrumienienia, następnie odwrócić ciasteczka łopatką spodem do góry i dopiekać jeszcze kilka minut.