Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Ciasteczka bananowo-kokosowe z cynamonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Miękkie, lekko korzenne, aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi i bananami.

Ciasteczka bananowo-kokosowe z cynamonem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka bananowo-kokosowe z cynamonem

 

  • banany dojrzałe - 3,
  • olej roślinny - 3/4 szklanki,
  • mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki (szkl. o poj. 250ml),
  • wiórki kokosowe - 1 i 1/2 szklanki,
  • płatki owsiane - 1 i 1/2 szklanki,
  • cynamon - 1 i 1/2 łyżeczki,
  • cukier - 3/4 szklanki,
  • esencja waniliowa - 3/4 łyżeczki,
  • mleko 3,2% - 4 i 1/2 łyżeczki,
  • soda - 1 i 1/2 łyżeczki,
  • papier do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Ciasteczka bananowo-kokosowe z cynamonem
Banany rozgnieść. Mąkę wymieszać z cynamonem, sodą, płatkami owsianymi oraz z cukrem. Do suchych składników dodać rozgniecione banany, olejek waniliowy, olej oraz mleko. Wymieszać dokładnie. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Dużą formę wyłożyć papierem do pieczenia i za pomocą łyżki nakładać masę formując kształtne ciasteczka. Piec przez 15-20 minut, w 170 stopniach. Studzić na kratce, przechowywać w zamkniętych pojemnikach.
Ciasteczka bananowo-kokosowe z cynamonem
lekko korzenne
Ciasteczka bananowo-kokosowe z cynamonem
aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi i bananami.
Ciasteczka bananowo-kokosowe z cynamonem
Do suchych składników dodać rozgniecione banany
Ciasteczka bananowo-kokosowe z cynamonem
olejek waniliowy