Agnieszka 72

Agnieszka 72

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Ciasteczka " brzoskwinki "

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 100
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przy niedzieli nie może być dnia bez czegoś słodkiego i szybkiego w przygotowaniu do kawki a mianowicie ciastka z ciasta francuskiego z dodatkiem pysznej soczystej brzoskwini. Takie ciasteczka przygotują nawet dzieci z pomocą rodzica.

Ciasteczka " brzoskwinki "

Składniki:

Ciasteczka " brzoskwinki "

owoc

  • 2 ciasta francuskie ( każde 300 g ),
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie 820 g,
  • 1 jajko rozmiar M,
  • 2 łyżeczki cukru.

Sposób przygotowania:

Ciasteczka " brzoskwinki "

owoc

Ciasteczka " Brzoskwinki "

Przygotować brzoskwinie, sok oddzielić od owocu, sam owoc przełożyć do salaterki. Następnie każdy z owoców pokroić w mniejsze plasterki lub jeżeli ktoś woli to w kostkę decyzja należy do was.

owoc

Ciasteczka " Brzoskwinki "

Następnie przygotować każde z ciast francuskich pokroić je wzdłuż na trzy paski oraz w poprzek na cztery paski wyjdą małe prostokąty. Na jeden z prostokątów położyć po trzy plastry przygotowanej wcześniej brzoskwini nakryć drugim paskiem prostokącika.

owoc

Ciasteczka " Brzoskwinki "

Każdy z przygotowanych nakrytych prostokątów z owocem, zakleić wszystkie boki za pomocą widelca. Jak już mamy całe posklejane wtedy na górze porobić nacięcia . Gotowe ponacinane ciasteczka ułożyć na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.

owoc

Ciasteczka " Brzoskwinki "

Jak już mamy ułożone ciasta na blaszce z papierem do pieczenia wtedy przygotować jajko, wbić całe do salaterki wsypać cukier kryształ i za pomocą widelca roztrzepać jajko z cukrem. Roztrzepanym jajkiem posmarować dość obficie wszystkie ciastka.

owoc

Ciasteczka " Brzoskwinki "

Tak przygotowane ciastka z brzoskwinią wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 25 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia. Upieczone ciastka razem z papierem do pieczenia studzić na kratce aby nie zaparowały od spodu. Po całkowitym ostygnięciu ciastek przełożyć je na talerz.

owoc

Ciasteczka " Brzoskwinki "

Upieczone i ostudzone ciastka można posypać cukrem pudrem lub jeżeli ktoś lubi to można polać lukrem ( ja osobiście lukru nie znoszę ). Ciastka wyszły tak pyszne że aż rozpływają się w ustach. Świetnie nadają się do kawy jak również jako słodki dodatek dla dzieci. Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu a jeszcze szybciej znikają. Pozostały z brzoskwiń sok można wykorzystać do picia po zjedzeniu ciastka.