Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasteczka cebulowe.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ciasteczka cebulowe można posypać grubą solą lub makiem.

Ciasteczka cebulowe.

Składniki:

Ciasteczka cebulowe.

 

  • mąka 1,5 szkl
  • masło 10 dag
  • żółtka 2 szt
  • jajko 1 szt
  • cebula 2 szt
  • śmietana 3 łyżki
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • sól do smaku
  • kminek do posypania
  • tłuszcz do formy

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka cebulowe.
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, posiekać nożem. Następnie wlać śmietanę, żółtka, dodać szczyptę soli i drobno posiekaną cebulę. Zagnieść ciasto i rozwałkować. Foremkami wycinać ciasteczka lub kroić w skośne kwadraty. Układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kminkiem lub grubą solą. Włożyć do piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 15-20 minut.