Sposób przygotowania:
Muffinki mocno jabłkowe z nutą mięty i czekoladąPrzygotowanie jabłek i czekolady:
Jabłka należy umyć, obrać i pokroić w kostkę - natomiast czekoladę drobno posiekać.
Ciasto:
W pierwszej misce należy wymieszać składniki suche, czyli mąkę, cukier i proszek do pieczenia, w drugiej mokre - jajko, olej oraz napój jabłkowo-miętowy.
Następnie wszystkie składniki ze sobą połączyć (łyżką i jedynie do połączenia się całości), a na końcu wmieszać jabłka z czekoladą.
Pieczenie:
Blaszkę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami, a papilotki wypełnić ciastem (do 3/4 ich wysokości).
Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 190 stopniach.
Następnie wyjąć z formy i pozostawić do ostudzenia.
Polewa:
Ciastka udekorować polewą. Można rozpuścić czekoladę z odrobiną mleka.
gusia1000