Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1419]

Muffinki mocno jabłkowe z nutą mięty i czekoladą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
  • KALORIE: 130
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Muffinki smakują rewelacyjnie, są miękkie, wilgotne i mocno jabłkowe. Długo zachowują swą świeżość. Polecam.

Muffinki mocno jabłkowe z nutą mięty i czekoladą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Muffinki mocno jabłkowe z nutą mięty i czekoladą

9 sztuk:

  • 120 g mąki pszennej
  • 80 g cukru (można nieco mniej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 ml napoju jabłkowo-miętowego
  • 50 ml oleju

Dodatkowo:

  • 2 jabłka (małe)
  • 50 g czekolady (u mnie mleczna)

Opcjonalnie:

  • polewa czekoladowa (np. czekolada + odrobina mleka)

Sposób przygotowania:

Muffinki mocno jabłkowe z nutą mięty i czekoladą

Przygotowanie jabłek i czekolady:

Muffinki mocno jabłkowe z nutą mięty i czekoladą
Można użyć dowolnej czekolady - wg preferencji.

Jabłka należy umyć, obrać i pokroić w kostkę - natomiast czekoladę drobno posiekać.

Ciasto:

Muffinki mocno jabłkowe z nutą mięty i czekoladą
Jabłka i czekolada powinny być dokładnie pokryte ciastem.

W pierwszej misce należy wymieszać składniki suche, czyli mąkę, cukier i proszek do pieczenia, w drugiej mokre - jajko, olej oraz napój jabłkowo-miętowy.

Następnie wszystkie składniki ze sobą połączyć (łyżką i jedynie do połączenia się całości), a na końcu wmieszać jabłka z czekoladą.

Pieczenie:

Muffinki mocno jabłkowe z nutą mięty i czekoladą
Muffinki należy piec do tzw. "suchego patyczka".

Blaszkę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami, a papilotki wypełnić ciastem (do 3/4 ich wysokości).

Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 190 stopniach.

Następnie wyjąć z formy i pozostawić do ostudzenia.

Polewa:

Muffinki mocno jabłkowe z nutą mięty i czekoladą
Polewa może być gotowa.

Ciastka udekorować polewą. Można rozpuścić czekoladę z odrobiną mleka.