nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

SUPERPRZEPIS

Ciasteczka chałwowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Ciasteczka są bardzo delikatne i intensywnie chałwowe, będą świetną, drobną słodkością dla osób przepadających za chałwą, ale nie tylko.

Ciasteczka chałwowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasteczka chałwowe

 

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 180g margaryny
  • 2 łyżki mleka
  • 200g chałwy waniliowej
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Ciasteczka chałwowe
Najpierw mikserem, na niedużych jego obrotach, zmiksować mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, mleko i miękką margarynę. Po chwili miksowania do wcześniej wykorzystanych składników dodać jajko oraz rozkruszoną chałwę i dalej wszystko miksować z tym, że szybszym tempem, aż do dokładnego połączenia się wszystkich składników, aż do uzyskania jednolitej masy. Wszystkie zmiksowane składniki już w postaci surowego ciasta schładzać przez 15 minut w lodówce. Po upływie tego czasu brać nieduże porcje surowego ciasta i rozpłaszczać je na blasze piekarnika wyścielonej papierem do pieczenia. Do kawałka surowej masy nałożonej na blaszkę można przykładać foremkę do ciasteczek odciskając jej kształt, a nadmiar ciasta odbierając nożem, czy dłuższym końcem dowolnego sztućca dzięki czemu uzyskamy ciasteczka o jednolitej formie, wyglądzie. W ten sam sposób postępować przy każdym ciasteczku (rozpłaszczać trochę masy, a potem nadać jej dowolnie wybrany przez nas kształt za pomocą przykładanej foremki). Surowe ciasto na ciasteczka jest bardzo plastyczne, dobrze wycina się w nim kształty ,sprawnie owe wycinanie postępuje. Ciasteczka należy piec 8-10 minut w temperaturze 180stopni, jak już widać, że od spodu robią się rumiane to trzeba je wyjąć. Z podanej ilości składników wyszło 50 sztuk ciasteczek w danym kształcie.
Ciasteczka chałwowe
upieczone ciasteczka są pyszne i intensywnie pachnące chałwą
Ciasteczka chałwowe
będą świetnym dodatkiem do kawy.
Ciasteczka chałwowe
Zmiksowane wszystkie składniki stanowią jednolite

Tagi:

jajko jajka