Sposób przygotowania:
Ciasteczka chałwowe
Najpierw mikserem, na niedużych jego obrotach, zmiksować mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, mleko i miękką margarynę. Po chwili miksowania do wcześniej wykorzystanych składników dodać jajko oraz rozkruszoną chałwę i dalej wszystko miksować z tym, że szybszym tempem, aż do dokładnego połączenia się wszystkich składników, aż do uzyskania jednolitej masy. Wszystkie zmiksowane składniki już w postaci surowego ciasta schładzać przez 15 minut w lodówce. Po upływie tego czasu brać nieduże porcje surowego ciasta i rozpłaszczać je na blasze piekarnika wyścielonej papierem do pieczenia. Do kawałka surowej masy nałożonej na blaszkę można przykładać foremkę do ciasteczek odciskając jej kształt, a nadmiar ciasta odbierając nożem, czy dłuższym końcem dowolnego sztućca dzięki czemu uzyskamy ciasteczka o jednolitej formie, wyglądzie. W ten sam sposób postępować przy każdym ciasteczku (rozpłaszczać trochę masy, a potem nadać jej dowolnie wybrany przez nas kształt za pomocą przykładanej foremki). Surowe ciasto na ciasteczka jest bardzo plastyczne, dobrze wycina się w nim kształty ,sprawnie owe wycinanie postępuje. Ciasteczka należy piec 8-10 minut w temperaturze 180stopni, jak już widać, że od spodu robią się rumiane to trzeba je wyjąć. Z podanej ilości składników wyszło 50 sztuk ciasteczek w danym kształcie.