zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Ciasteczka chałwowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ciasteczka są w sam raz słodkie, z wyraźnym smakiem chałwy podkreślonym ziarenkami sezamu.

Ciasteczka chałwowe

Składniki:

Ciasteczka chałwowe

 

  • 100g masła
  • 1.5 szklanki mąki
  • 180g chałwy waniliowej ( użyłam baton Odra)
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka wody
  • sezam do posypania

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka chałwowe
Chałwę z masłem ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy resztę składników (oprócz sezamu i zostawić odrobinę jajka do smarowania). Zagniatamy ciasto. Dłońmi formować kulki (wielkość orzecha włoskiego). Delikatnie rozpłaszczone układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować wierzch ciastek rozkłóconym jajkiem. Posypać je sezamem. Piec w 160C ok. 15 minut. Przechowywać w szczelnej puszce, zachowają kruchość.

Tagi:

jajko jajka