Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Słodkie babeczki z ciasta filo

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Babeczki z ciasta filo przygotowane z bitą śmietaną i serkiem mascarpone z dodatkiem borówek są smaczne, bardzo łatwe i szybkie do zrobienia.

Słodkie babeczki z ciasta filo

Składniki:

Słodkie babeczki z ciasta filo

 

  • 30 dag ciasta filo
  • 1,5 szkl śmietanki kremowej
  • 20 dag serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru pudru z wanilią
  • 3 łyżki masła
  • borówki amerykańskie

Sposób przygotowania:

Słodkie babeczki z ciasta filo

ETAP 1:

Słodkie babeczki z ciasta filo
Każdy kawałek ciasta posmarować płynnym masłem.

Arkusze ciasta ułożyć na wilgotną ściereczkę, następnie pokroić w kwadraty o wymiarze 11/11 cm, posmarować rozpuszczonym masłem.

ETAP 2:

Słodkie babeczki z ciasta filo
Przygotowane ciasto filo ułożyć w foremkach.

Foremki do babeczek wyłożyć papilotkami. Na desce ułożyć po 3 arkusze ciasta, przesuwając je o kilka stopni.

Następnie włożyć do przygotowanych foremek.

ETAP 3:

Słodkie babeczki z ciasta filo
Piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Wstawić na 3-4 minuty do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

ETAP 4:

Słodkie babeczki z ciasta filo
Śmietankę ubić z cukrem pudrem i serkiem mascarpone.

Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno dodając pod koniec cukier puder i cukier z wanilią.

Następnie miksując na niskich obrotach stopniowo dodawać serek mascarpone.

ETAP 5:

Słodkie babeczki z ciasta filo

Krem przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i do każdej babeczki wcisnąć porcję kremu.

Po wierzchu posypać owocami, podawać.


Tagi:

ciasteczka