WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Ciasteczka cytrynowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne ciasteczka cytrynowe w cukrze pudrze o trochę popękanej strukturze z chrupiącą skórką i miękkim środkiem.

Ciasteczka cytrynowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka cytrynowe

 

  • 1 jajko
  • 80 g margaryny
  • sok i skórka otarta z połowy dużej cytryny
  • ok. 2szkl. mąki pszennej tortowej
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 6 płaskich łyżek cukru zwykłego
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Ciasteczka cytrynowe

ETAP 1:

Margarynę pokroić na kawałki i włożyć do miski, wsypać cukier zwykły i waniliowy i rozetrzeć łyżką. Otrzeć skórkę z wyparzonej cytryny i wycisnąć sok.

Soki skórkę przełożyć do margaryny i wymieszać. Wbić jajko, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto rękami. Uformować w kulę, owinąć folią i schować do lodówki na 2 godziny.

Po tym czasie ciasto wyjąć, piekarnik włączyć żeby się nagrzał. Z ciasta odrywać kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać je w cukrze pudrze i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę lekko spłaszczyć.

Blachę wstawić do piekarnika. Ciastka piec ok. 10 min. w temp. 180 stopni. Upieczone wyjąć i wystudzić. Przed podaniem można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.

Ciasteczka cytrynowe
Ciasteczka cytrynowe po wyjęciu z piekarnika
Ciasteczka cytrynowe
Ciasteczka cytrynowe na blaszce przed upieczeniem
Ciasteczka cytrynowe
Ciasto po zagnieceniu przed schłodzeniem
Ciasteczka cytrynowe
Ciasteczka w trakcie formowania - kulki obtaczane w cukrze pudrze