Sposób przygotowania:
Ciasteczka cytrynoweETAP 1:
Margarynę pokroić na kawałki i włożyć do miski, wsypać cukier zwykły i waniliowy i rozetrzeć łyżką. Otrzeć skórkę z wyparzonej cytryny i wycisnąć sok.
Soki skórkę przełożyć do margaryny i wymieszać. Wbić jajko, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto rękami. Uformować w kulę, owinąć folią i schować do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie ciasto wyjąć, piekarnik włączyć żeby się nagrzał. Z ciasta odrywać kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać je w cukrze pudrze i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę lekko spłaszczyć.
Blachę wstawić do piekarnika. Ciastka piec ok. 10 min. w temp. 180 stopni. Upieczone wyjąć i wystudzić. Przed podaniem można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.