WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1026]

Muffinki z kremem malinowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne jogurtowe muffinki z owocami udekorowane budyniowym kremem malinowym i truskawkami. Idealne na deser.

Muffinki z kremem malinowym

Składniki:

Muffinki z kremem malinowym

muffinki

  • 2 niepełne szkl. mąki
  • 2 duże lub 3 małe jajka
  • 1 cukier waniliowy 32g
  • 0,5szkl. cukru zwykłego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1szkl. jogurtu (0,5szkl. jogurtu malinowego + 0,5szkl. jogurtu naturalnego)
  • 6 łyżek oleju
  • kilka kropel aromatu waniliowego lub śmietankowego do ciasta
  • po 1-2 małe truskawki do środka każdej muffinki

dekoracja

  • 1 budyń malinowy
  • 1,5szkl. mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 100-150g masła
  • 15 małych truskawek do dekoracji
  • odrobina barwnika spożywczego różowego

Sposób przygotowania:

Muffinki z kremem malinowym

muffinki

Składniki sypkie czyli mąkę, cukier i proszek wymieszać w jednej misce. W drugiej misce zmieszać składniki mokre czyli zmiksować jajka z jogurtem i olejem. Składniki mokre przelać do suchych i zmiksować krótko jedynie do połączenia składników.

Formy silikonowe do muffinek wyłożyć papilotkami. Napełnić je ciastem najlepiej do 3/4 wysokości. W każdą foremkę wcisnąć po 2 truskawki. Formy wstawić do piekarnika. Piec ok. 20 min. w temp. 200 stopni. Po upieczeniu wyjąć i wystudzić.

dekoracja

Szklankę mleka zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać budyń, mąkę i cukier i przelać na gotujące się mleko. Gotować, cały czas mieszając aż budyń zgęstnieje. Wystudzić. Zimny budyń zmiksować z masłem.

Na koniec dodać odrobinę barwnika dla wzmocnienia koloru ale nie jest to konieczne. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać dookoła babeczki kończąc na czubku. Na czubku kremu ułożyć truskawkę. Muffinki schłodzić przed podaniem w lodówce.