Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Rolada z kremem czokoladowym i malinami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Rolada dla miłośników słodkich wypieków. Krem z białej czekolady z dodatkiem mascarpone i słodkiej śmietanki idealnie smakuje w towarzystwie malin. Jako wykończenia lukier w kolorze delikatnego różu , słodki z nutą kwaskowości soku z cytryny.

Rolada z kremem czokoladowym i malinami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rolada z kremem czokoladowym i malinami

Biszkopt:

Krem czekoladowy:

Dodatkowo:

Lukier:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka soku z malin bez cukru

Sposób przygotowania:

Rolada z kremem czokoladowym i malinami

Biszkopt:

Rolada z kremem czokoladowym i malinami

Żółtka oddzielić od białek , ubić je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Wsypywać powoli cukier, miksować do czasu aż się rozpuści.

Następnie wlewać po jednym żółtku oraz po łyżce oleju nie przerywając miksowania. Wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia, delikatnie ale dokładnie wymieszać masę łyżką ( nie miksować!)

ETAP 2:

Rolada z kremem czokoladowym i malinami

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia , przelać masę. Piec 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st.

ETAP 3:

Rolada z kremem czokoladowym i malinami

Wyjąć biszkopt natychmiast z piekarnika , położyć zwilżoną ściereczkę , zwinąć w rulon wraz z papierem do pieczenia , odstawić do wystudzenia.

Krem czekoladowy:

Rolada z kremem czokoladowym i malinami

Czekoladę połamać, rozpuścić nad kąpielą wodną.
Pozostawić do całkowitego wystudzenia.

ETAP 5:

Rolada z kremem czokoladowym i malinami

Śmietankę ubić, dodać mascarpone oraz zimną czekoladę, zmiksować.

ETAP 6:

Rolada z kremem czokoladowym i malinami

Zimny biszkopt rozwinąć ,zdjąć ściereczkę, rozsmarować po całości krem czekoladowy oraz ułożyć maliny.

Ponownie zrolować biszkopt , oddzielając go od papieru do pieczenia.

Pozostawić w lodówce na 3-4 godz a najlepiej na noc aby krem dokładnie stężał.

Lukier:

Cukier poder dokładnie utrzeć z sokiem z cytryny i malin.
Lukrem polać roladę


Tagi:

ciasto deser