Sposób przygotowania:
Ciasteczka czekoladowe wg ADAIDA
Tłuszcz utrzeć na gładką,puszystą masę z cukrem,cukrem waniliowym oraz szczyptą soli.Ciągle ucierając kolejno wbijać po jednym jajku,a następnie powoli wlać mleko.Mąkę przesiać,starannie wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz budyniem w proszku, całość wsypać do masy.Dokładnie wymieszać. Posiekać 8 dag gorzkiej czekolady,cały czas mieszając połączyć płatki czekoladowe z przygotowanym ciastem.
Blachę nasmarować tłuszczem.Z przygotowanego ciasta ułożyć łyżką 8 porcji (należy zachować duży odstęp między poszczególnymi ciastkami,w przeciwnym razie mogą się one posklejać podczas pieczenia). Wstawić blachę z ciastkami do mocno nagrzanego piekarnika.Piec 15 - 20 min.w temp.200st.Upieczone ciasteczka zdjąć z blachy, przestudzić.
Resztę czekolady połamać na małe kawałki, przełożyć do niedużego rondelka,ciągle mieszając stopić w kąpieli wodnej.
Przygotować lukier cytrynowy:
Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym i 2 łyżkami zimnej wody.Płaską stronę ciasteczek posmarować stopioną czekoladą oraz lukrem.Zanim polewa i lukier zupełnie zastygną,można narysować na nich widelcem różne wzorki.
Blachę nasmarować tłuszczem.Z przygotowanego ciasta ułożyć łyżką 8 porcji (należy zachować duży odstęp między poszczególnymi ciastkami,w przeciwnym razie mogą się one posklejać podczas pieczenia). Wstawić blachę z ciastkami do mocno nagrzanego piekarnika.Piec 15 - 20 min.w temp.200st.Upieczone ciasteczka zdjąć z blachy, przestudzić.
Resztę czekolady połamać na małe kawałki, przełożyć do niedużego rondelka,ciągle mieszając stopić w kąpieli wodnej.
Przygotować lukier cytrynowy:
Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym i 2 łyżkami zimnej wody.Płaską stronę ciasteczek posmarować stopioną czekoladą oraz lukrem.Zanim polewa i lukier zupełnie zastygną,można narysować na nich widelcem różne wzorki.