ADAIDA

ADAIDA

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Ciasteczka czekoladowe wg ADAIDA

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciasteczka są kruche,chrupiące i bardzo smaczne.Doskonałe na każdą okazję.

Ciasteczka czekoladowe wg ADAIDA

Składniki:

Ciasteczka czekoladowe wg ADAIDA

 

  • 17 dag gorzkiej czekolady
  • 25 dag mąki
  • 2 jajka
  • 5 łyżek masła lub margaryny
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek cukru pudru
  • łyżka soku cytrynowego
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • op. budyniu waniliowego (na 1/2 litra mleka)
  • op. cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • odrobina tłuszczu do posmarowania blachy

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka czekoladowe wg ADAIDA
Tłuszcz utrzeć na gładką,puszystą masę z cukrem,cukrem waniliowym oraz szczyptą soli.Ciągle ucierając kolejno wbijać po jednym jajku,a następnie powoli wlać mleko.Mąkę przesiać,starannie wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz budyniem w proszku, całość wsypać do masy.Dokładnie wymieszać. Posiekać 8 dag gorzkiej czekolady,cały czas mieszając połączyć płatki czekoladowe z przygotowanym ciastem.
Blachę nasmarować tłuszczem.Z przygotowanego ciasta ułożyć łyżką 8 porcji (należy zachować duży odstęp między poszczególnymi ciastkami,w przeciwnym razie mogą się one posklejać podczas pieczenia). Wstawić blachę z ciastkami do mocno nagrzanego piekarnika.Piec 15 - 20 min.w temp.200st.Upieczone ciasteczka zdjąć z blachy, przestudzić.
Resztę czekolady połamać na małe kawałki, przełożyć do niedużego rondelka,ciągle mieszając stopić w kąpieli wodnej.
Przygotować lukier cytrynowy:
Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym i 2 łyżkami zimnej wody.Płaską stronę ciasteczek posmarować stopioną czekoladą oraz lukrem.Zanim polewa i lukier zupełnie zastygną,można narysować na nich widelcem różne wzorki.