Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasteczka czekoladowo-migdałowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

W taki sam sposób można zrobić ciasteczka z orzechami.

Ciasteczka czekoladowo-migdałowe

Składniki:

Ciasteczka czekoladowo-migdałowe

 

  • 4 jajka
  • 10 dag czekolady deserowej
  • 5 dag płatków migdałowych
  • 10 dag cukru
  • 5 dag mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Ciasteczka czekoladowo-migdałowe
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć do białości. Następnie dodać płatki migdałowe, utartą na tarce o średnich otworach czekoladę, mąkę i sztywno ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać na przygotowaną blaszkę stożkowe ciasteczka. Włożyć do lekko nagrzanego piekarnika. Piec w temp 160 stopni około 25-30 minut.