WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1567]

Migdałowe ciastka z patelni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybkie i łatwe do zrobienia ciasteczka z patelni z dodatkiem mielonych płatków migdałowych. Można je wycinać dowolnymi foremkami.

Migdałowe ciastka z patelni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Migdałowe ciastka z patelni

 

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 0,5 szklanki zmielonych płatków migdałowych
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 40 g budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 100 g masła

Sposób przygotowania:

Migdałowe ciastka z patelni

ETAP 1:

Mąkę wsypać do miski. Dosypać cukier waniliowy, cukier puder, proszek do pieczenia, budyń w proszku i zmielone płatki migdałowe. Dodać żółtka, zimne pokrojone na plasterki masło i zagnieść jednolite ciasto. Ciasto uformować w kulę.

Rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Wyciąć dowolne kształty. Patelnię rozgrzać. Posmarować lekko olejem przy pomocy wacika i włożyć porcję ciastek.

Smażyć na rumiano z obu stron i wykładać na talerz. Przestudzić i posypać cukrem pudrem.

Migdałowe ciastka z patelni
Ciasteczka migdałowe w trakcie smażenia na patelni
Migdałowe ciastka z patelni
Wycięte ciasteczka ułożone na rozgrzanej patelni
Migdałowe ciastka z patelni
Zgniecione ciasto na ciasteczka migdałowe.
Migdałowe ciastka z patelni
Wszystkie składniki na ciasteczka migdałowe umieszczone w misce