Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasteczka czekoladowo-piernikowe z różą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasteczka piernikowe z różą są wyśmienite.

Ciasteczka czekoladowo-piernikowe z różą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasteczka czekoladowo-piernikowe z różą

 

  • 2 szkl mąki
  • 20 dag masła
  • 8-10 dag cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do pierników
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany
  • 1/2 szkl marmolady
  • 1 łyżka konfitury z płatków róży
  • 1 gotowa polewa czekoladowa
  • kolorowe perełki

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka czekoladowo-piernikowe z różą
Na stolnicę przesiać mąkę i kakao, dodać przyprawę do piernika, żółtko, cukier puder, miękkie masło i dokładnie posiekać. Następnie dodać śmietanę i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny do lodówki. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, foremką wykrawać ciasteczka i układać na przygotowanej blaszce. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 stopni około 15 minut. Upieczone ostudzić, przełożyć marmoladą wymieszaną z konfiturą z róży, oblać polewą i posypać posypką.
Ciasteczka czekoladowo-piernikowe z różą
Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny
Ciasteczka czekoladowo-piernikowe z różą
Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy
Ciasteczka czekoladowo-piernikowe z różą
Foremką o dowolnym krztałcie wycinać ciasteczka