halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Ciasteczka domowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Nie ma to jak ciasteczka własnego pieczenia.

Ciasteczka domowe

Składniki:

Ciasteczka domowe

 

  • mąka 40 dag
  • margaryna 20 dag
  • cukier puder 10 dag
  • kwaśna śmietana 5 łyżek
  • żółtka 2 sztuki
  • sól 1 szczypta
  • rodzynki 5 dag
  • wiórka kokosowe 5 dag
  • orzechy włoskie siekane 5 dag
  • cukier waniliowy 1 sztuka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Ciasteczka domowe
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko na stolicę.Dodać margarynę i posiekać nożem , następnie dodać żółtka jaj , cukier puder , cukier waniliowy oraz śmietanę , szczyptę soli i szybko zarobić ciasto . Ciasto włożyć do lodówki na ok 1 godz. Wyciągnąć ciasto z lodówki i rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wykrawamy okrągłe ciasteczka. Część ciasteczek posypujemy rodzynkami, część wiórkami i orzechami. Układamy ciasteczka na brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy ok.15 minut w temperaturze 220 stopni .