kasandra6

kasandra6

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 399]

Ciasteczka drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

W misce rozpuścić drożdże w połowie wody. Odstawić.

Ciasteczka drożdżowe

Składniki:

Ciasteczka drożdżowe

 

  • Strona główna > CIasteczka drożdżowe
  • Zarabiaj więcej - nowe oferty pracy!
  • drożdże suche 1 opakowanie
  • ciepła woda 1 szklanka
  • sól szczypta
  • cukier 1/4 szklanki
  • jajko 1 sztuka
  • olejek cytrynowy 1/2 sztuka
  • mąka 7 szklanek
  • masło roztopione 1/4 szklanki
  • olej do smażenia

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka drożdżowe
W drugiej misce rozpuścić sól i cukier w pozostałej wodzie, dodać jajko i olejek cytrynowy, dodać mąkę i masło oraz rozpuszczone drożdże. Ugniatać ciasto ok. 8 minut zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Ciasto wdusić pięścią, żeby zatrzymać proces fermentacji. Pozostawić na 10 minut. Wykroić okrągłe kawałki z dziurką w środku rozłożyć na desce przesypaną mąką pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut przykryte ściereczką. Olej rozgrzać do ok. 205 stopni.Pączki smażyć w głębokim tłuszczu - wystudzić.