marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ciasteczka Eski z polewą czekoladową.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Składniki na ciasto posiekać nożem i zrobić dołek,dodając żółtko z cukrem i proszek

Ciasteczka Eski z polewą czekoladową.

Składniki:

Ciasteczka Eski z polewą czekoladową.

 

  • 30 dag mąki,
  • 25 dag masła,
  • 1 żółtko,
  • 20 dag cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 garnuszka mleka,
  • tabliczka czekolady półsłodkiej.

Sposób przygotowania:

Ciasteczka Eski z polewą czekoladową.
Na stolnicę dać masło,mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia
i posiekać nożem ostrym,po czym zrobić dołeczek i dać żółtko z
cukrem.Wyrobić ciasto na jednolitą masę i zagnieść w kulę.Dać
na pół godzinki do lodówki.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia,
piekarnik nagrzać do 200 stopni C.Ciasto przełożyć do rożka z bry-
-stolu i przez dziurkę wyciskać ciasteczka w kształcie literki "S"
prosto na blachę.Blachę z ciastkami wsunąć do nagrzanego piekarnika i piec przez 15-20 minut w temp.200 st.C.W tym czasie
czekoladę rozpuścić w mleku na małym ogniu,mieszając jak ma-
-sa się rozpuści.Po upieczeniu ciasteczek formę wysunąć nieco
z piekarnika,aby przestygły.Polewę z rozpuszczonej czekolady
rozsmarowywać na połówkach ciasteczek i jak zastygnie,zdjąć z
blachy delikatnie,by nie połamać ich.Można posypać po wierzchu
kokosem.

Tagi:

czekolada