Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1308]

Ciasteczka francuskie z truskawkami i rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Błyskawiczny i szybki deser z owocami sezonowymi. Idealny, gdy czekamy na gości zapowiedzianych w ostatniej chwili.

Ciasteczka francuskie z truskawkami i rabarbarem

Składniki:

Ciasteczka francuskie z truskawkami i rabarbarem

 

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 10 truskawek
  • łodyżka rabarbaru
  • cukier - ilość według preferencji
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Ciasteczka francuskie z truskawkami i rabarbarem

ETAP 1:

Ciasteczka francuskie z truskawkami i rabarbarem
Truskawki i rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy

Truskawki i rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy: truskawki w półplasterki lub kostkę, rabarbar w plasterki.

ETAP 2:

Ciasteczka francuskie z truskawkami i rabarbarem
Na każdym kawałku ciasta kładziemy truskawki i rabarbar

Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na prostokąty. Na każdym układamy porcję truskawek i rabarbaru. Posypujemy je odrobiną cukru.

ETAP 3:

Ciasteczka francuskie z truskawkami i rabarbarem
Dokładnie sklejamy brzegi ciasta. Ciasteczka pieczemy ok. 15 min.

Farsz zakrywamy ciastem i dokładnie sklejamy brzegi.
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.
Pieczemy ok. 15-17 minut w 200 st. C.
Przed podaniem ciastka oprószamy cukrem pudrem.