Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Tiramisu w szklankach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny i prosty deser kawowy z dodatkiem rumu, zaserwowany w szklankach, posypany startą gorzką czekoladą.

Tiramisu w szklankach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tiramisu w szklankach

 

  • zaparzona mocna kawa 250 ml
  • serek mascarpone 200 gram
  • śmietana 30% 200 gram
  • biszkopty okrągłe 70 gram
  • cukier brązowy 2 łyżki
  • brązowy rum 50 ml
  • czekolada gorzka 2 okienka

Sposób przygotowania:

Tiramisu w szklankach
Zaparzamy kawę i studzimy ją. Wlewamy 150 ml zimnej kawy oraz rum do płaskiego naczynia i zanurzamy na chwilę biszkopty z obu stron.

Śmietanę wlewamy do wysokiej miski i ubijamy ją. Dodajemy cukier oraz serek mascarpone i znów miksujemy.

Cały czas miksując na małych obrotach, wlewamy powoli zimną kawę.

Na dnie szklanek układamy biszkopty, na to dajemy krem, znów biszkopty i krem.

Chłodzimy deser przez całą noc w lodówce, a przed podaniem posypujemy gorzką czekoladą startą na tarce.
Tiramisu w szklankach
Wlewamy 150 ml zimnej kawy oraz rum do płaskiego naczynia i zanurzamy na chwilę biszkopty z obu stron.
Tiramisu w szklankach
Śmietanę wlewamy do wysokiej miski i ubijamy ją.
Tiramisu w szklankach
Dodajemy cukier oraz serek mascarpone i znów miksujemy.
Tiramisu w szklankach
Na dnie szklanek układamy biszkopty, na to dajemy krem, znów biszkopty i krem.