Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Sernik na kruchym cieście z kaszą manną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sernik to najlepsze ciasto na świecie, gości u mnie bardzo często. Uwielbiamy serniki, a ja za każdym razem piekę inny. Miło jest gdy wszyscy proszą o dokładkę i zjadają do ostatniego okruszka.

Sernik na kruchym cieście z kaszą manną

Składniki:

Sernik na kruchym cieście z kaszą manną

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • pół szklanki mąki krupczatki
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dag masła lub margaryny

Masa serowa:

  • 1 kg sera na sernik ( u mnie z kawałkami brzoskwiń z wiadereczka )
  • niepełna szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 5 jajek
  • 2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy i bez cukru )
  • pół szklanki kaszy manny

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Sernik na kruchym cieście z kaszą manną
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną. Ciasto wykładamy do blaszki o wymiarach 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie nakłuwamy widelcem i oprószamy kaszą manną.

2. Masa serowa: Masło lub margarynę, oba cukry i żółtka ucieramy na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku i kaszę mannę, dodajemy ser, chwilę ucieramy do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. 

3. Do pieczenia: Masę serową wykładamy równomiernie na wcześniej przygotowane ciasto.

4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60-70 minut do ładnego zrumienienia się. Dokładnie studzimy. Sernik studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki.

5. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę. 

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Sernik można pokroić na około 30 kawałków.

Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.

Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.

Użyłam sera w wiadereczku, inny trzeba zmielić co najmniej trzy razy i dodać przynajmniej dwie brzoskwinie z puszki drobno pokrojone.