nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Ciasteczka jabłkowo - owsiane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Ciasteczka, które mają bardzo niewiele kalorii i można je uznać za jak najbardziej dietetyczne drobne słodkości. Ciasteczka intensywnie pachną i smakują jabłkiem i miodem.

Ciasteczka jabłkowo - owsiane Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasteczka jabłkowo - owsiane

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka jabłkowo - owsiane
Jabłko (sporej wielkości) obrać ze skórki, pozbawić gniazda nasiennego i zetrzeć je do miski na dużych oczkach tarki. Do startego jabłka dodać płatki owsiane, olej, wbić jajko oraz dodać czubatą łyżkę miodu i cynamon (w ilości wedle upodobań, ale nie ma co żałować do tych ciasteczek cynamonu). Wszystkie składniki wymieszać trzepaczką i odstawić powstałą masę na około 10 minut, by płatki owsiane namiękły i napęczniały.

Blachę z piekarnika wyścielić papierem do pieczenia. Na blaszkę wyłożoną papierem łyżką nakładać owsiano - jabłkową masę z dodatkami, z której powstają ciasteczka.

Uformowane ciasteczka piec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Po upieczeniu zostawić ciasteczka chwilę na blaszce, a następnie ostrożnie, delikatnie przenieść je na tacę, czy kratkę z piekarnika żeby dobrze ostygły, stwardniały i dzięki temu nie rozpadały się.
Ciasteczka jabłkowo - owsiane
Masa na ciasteczka powstała z wymieszania wszystkich składników
Ciasteczka jabłkowo - owsiane
Uformowane na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia surowe jeszcze ciasteczka