marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ciasteczka kawowe z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciastka kruche z dodatkiem kawowym lub herbacianym nie ustępują miejsca bakaliowym,bo są równie smaczne i łatwe w wykonaniu,co tamte.

Ciasteczka kawowe z budyniem

Składniki:

Ciasteczka kawowe z budyniem

 

  • 500 g.mąki pszennej tortowej,
  • kostka margaryny do pieczenia,
  • 4 żółtka,
  • 3/4 szklanki cukru białego lub trzcinowego,
  • cukier waniliowy,
  • kartonik śmietanki 30%(ile zabierze ciasto),
  • 3/4 szklanki kawy neski" Dolce Gusto" lub czarnej mielonej,
  • łyżeczka płaska proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego,
  • arkusz pergaminu do blachy.

Sposób przygotowania:

Ciasteczka kawowe z budyniem
Mąkę pszenną przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia oraz posiekać na wiórki z kostką tłuszczu ostrym długim nożem. Zrobić dołek i wbić żółtka surowe lub ugotowane nieco wcześniej, dodać cukier biały lub brązowy jak się go ma, cukier waniliowy, kawę neskę oraz śmietankę. Zagnieść i wyrabiać składniki na gładkie ciasto. Ulepić kulę, zapakować w woreczek lub do miski i schłodzić w lodówce przez godzinę lub krócej. Wyjąć i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, rwać na kawałki, formować z nich średnie miseczki na masę budyniową. Piekarnik nagrzać do temp. 200 st. C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać ciasteczka obok siebie w 3 cm. odstępie. Posmarować lekko białkiem i wstawić na 15-20 min blachę. do gorącego piekarnika. W tym czasie przyrządzić masę budyniową wg. przepisu na odwrocie, zestawić naczynie i wystudzić budyń. Po upieczeniu wyjąć blachę z ciastkami i po ostudzeniu napełniać miseczki masą budyniową. Smacznego!.

Tagi:

kawa ciasto