Sposób przygotowania:
Ciasteczko 3 x kawa
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Do ubitych białek dodać szczyptę soli i stopniowo dosypywać cukier i dokładnie razem ucierać. Dodać żółtka i dalej ucierać.Do osobnej miski przesiać obie mąki, dodać proszek do pieczenia. Suche składniki stopniowo dodawać do ubitych jajek i drewnianą łyżka mieszać. W międzyczasie dodać wodę. Na koniec wsypać łyżeczkę kawy i dokładnie wymieszać.
Tortownicę wyłożyć papierem, przelać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180st i piec biszkopt około 30 minut. Sprawdzić patyczkiem-musi być suchy. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Wyjąć z formy ( mnie zdarzył się mały wypadek i dlatego ma lekko kwadratowy kształt a nie okrągły:-)). Pozostawić na noc.
Krem: 1,5 szklanki mleka zagotować. W połowie szklanki mleka rozprowadzić obie mąki, cukier waniliowy i 3 łyżki zwykłego cukru oraz 2 łyżeczki kawy, dokładnie wymieszać. Gdy mleko się zagotuje wlać mieszaninę i szybko i dokładnie mieszać. Zdjąć z ognia i mieszać do momentu zgęstnienia budyniu.
Garnek włożyć do zlewu zimną wodą, garnek przykryć folią aluminiową tak,aby stykała się z budyniem. Gdy budyń będzie stygł, margarynę utrzeć do białości z 2 łyżeczkami cukru. Nadal ucierając dodawać po 1 łyżce budyń i razem wymieszać. Dodać łyżeczkę kawy i po raz ostatni wymieszać mikserem.Biszkopt rozkroić na pół. Nałożyć sporą ilość kremu kawowego. Przykryć drugim kawałkiem biszkoptu i lekko docisnąć. Nadmiar kremu zebrać. Odstawić do lodówki na godzinę.
Lukier: Wodę zagotować. Dodać kawę. Wymieszać dokładnie. Dodać cukier zwykły. gotować do momentu gdy syrop lekko zgęstnieje. Do miski wsypać cukier puder, dodać syrop kawowy i mikserem na niskich obrotach ucierać na jednolitą masę. Ciepłym lukrem polać ciasto. Ciasto udekorować według własnego uznania.
Tortownicę wyłożyć papierem, przelać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180st i piec biszkopt około 30 minut. Sprawdzić patyczkiem-musi być suchy. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Wyjąć z formy ( mnie zdarzył się mały wypadek i dlatego ma lekko kwadratowy kształt a nie okrągły:-)). Pozostawić na noc.
Krem: 1,5 szklanki mleka zagotować. W połowie szklanki mleka rozprowadzić obie mąki, cukier waniliowy i 3 łyżki zwykłego cukru oraz 2 łyżeczki kawy, dokładnie wymieszać. Gdy mleko się zagotuje wlać mieszaninę i szybko i dokładnie mieszać. Zdjąć z ognia i mieszać do momentu zgęstnienia budyniu.
Garnek włożyć do zlewu zimną wodą, garnek przykryć folią aluminiową tak,aby stykała się z budyniem. Gdy budyń będzie stygł, margarynę utrzeć do białości z 2 łyżeczkami cukru. Nadal ucierając dodawać po 1 łyżce budyń i razem wymieszać. Dodać łyżeczkę kawy i po raz ostatni wymieszać mikserem.Biszkopt rozkroić na pół. Nałożyć sporą ilość kremu kawowego. Przykryć drugim kawałkiem biszkoptu i lekko docisnąć. Nadmiar kremu zebrać. Odstawić do lodówki na godzinę.
Lukier: Wodę zagotować. Dodać kawę. Wymieszać dokładnie. Dodać cukier zwykły. gotować do momentu gdy syrop lekko zgęstnieje. Do miski wsypać cukier puder, dodać syrop kawowy i mikserem na niskich obrotach ucierać na jednolitą masę. Ciepłym lukrem polać ciasto. Ciasto udekorować według własnego uznania.
sylwia17
monikaT83
kołczu
monikaT83