monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

SUPERPRZEPIS

Ciasteczko 3 x kawa

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszniutkie ciasteczko dla lubiących kawę w każdej postaci, zapraszam:)

Ciasteczko 3 x kawa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczko 3 x kawa

 

  • Biszkopt kawowy (tortownica 18 cm)
  • 2 jajka
  • 2,5 łyżki mąki pszennej
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • Krem kawowy
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2,5 łyżki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki cukru+ 2 łyżeczka
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 15 dag margaryny tortowej
  • Lukier kawowy
  • 50 ml wody
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki cukru
  • ok. 7-10 łyżek cukru pudru
  • Dodatkowo
  • kilka cukrowych perełek do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ciasteczko 3 x kawa
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Do ubitych białek dodać szczyptę soli i stopniowo dosypywać cukier i dokładnie razem ucierać. Dodać żółtka i dalej ucierać.Do osobnej miski przesiać obie mąki, dodać proszek do pieczenia. Suche składniki stopniowo dodawać do ubitych jajek i drewnianą łyżka mieszać. W międzyczasie dodać wodę. Na koniec wsypać łyżeczkę kawy i dokładnie wymieszać.



Tortownicę wyłożyć papierem, przelać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180st i piec biszkopt około 30 minut. Sprawdzić patyczkiem-musi być suchy. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Wyjąć z formy ( mnie zdarzył się mały wypadek i dlatego ma lekko kwadratowy kształt a nie okrągły:-)). Pozostawić na noc.



Krem: 1,5 szklanki mleka zagotować. W połowie szklanki mleka rozprowadzić obie mąki, cukier waniliowy i 3 łyżki zwykłego cukru oraz 2 łyżeczki kawy, dokładnie wymieszać. Gdy mleko się zagotuje wlać mieszaninę i szybko i dokładnie mieszać. Zdjąć z ognia i mieszać do momentu zgęstnienia budyniu.



Garnek włożyć do zlewu zimną wodą, garnek przykryć folią aluminiową tak,aby stykała się z budyniem. Gdy budyń będzie stygł, margarynę utrzeć do białości z 2 łyżeczkami cukru. Nadal ucierając dodawać po 1 łyżce budyń i razem wymieszać. Dodać łyżeczkę kawy i po raz ostatni wymieszać mikserem.Biszkopt rozkroić na pół. Nałożyć sporą ilość kremu kawowego. Przykryć drugim kawałkiem biszkoptu i lekko docisnąć. Nadmiar kremu zebrać. Odstawić do lodówki na godzinę.



Lukier: Wodę zagotować. Dodać kawę. Wymieszać dokładnie. Dodać cukier zwykły. gotować do momentu gdy syrop lekko zgęstnieje. Do miski wsypać cukier puder, dodać syrop kawowy i mikserem na niskich obrotach ucierać na jednolitą masę. Ciepłym lukrem polać ciasto. Ciasto udekorować według własnego uznania.
Ciasteczko 3 x kawa
ostygnięty biszkopt rozkroić na pół
Ciasteczko 3 x kawa
Zimny budyń dodawać po łyzce do utartej margaryny
Ciasteczko 3 x kawa
Sporą ilość kremu nałożyć na biszkopt i przykryć drugim kawalkiem
Ciasteczko 3 x kawa
Z syropu kawowego i cukru pudru utrzeć lukier