slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 941]

Ciasteczka kisielowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na kruche ciasteczka w lekko różowym kolorze. Swój kolor zawdzięczają dodatkowi kisielu wiśniowego, mają również lekko wiśniowy smak. Zachęcam do upieczenia-możecie użyć każdy inny smak kisielu.

Ciasteczka kisielowe

Składniki:

Ciasteczka kisielowe

 

  • 1 szkl mąki pszennej +do podsypania
  • 2 op. kisielu wiśniowego (na 500 ml wody, bez cukru)
  • 125 g masła
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Ciasteczka kisielowe
Proszek kisielowy łączymy na stolnicy z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia.

Następnie dodajemy masło oraz jajko i wyrabiamy kruche ciasto (będzie się troszkę rozpadać).

Ciasto owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie posypujemy mąką stolnicę i wykładamy na nią ciasto, zagniatamy i rozwałkowujemy na ok.5 mm.

Wykrawamy foremkami ciasteczka.

Ze skrawków ciasta zagniatamy kulki wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszczamy je tłuczkiem.

Układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy blaszkę z ciastkami do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Studzimy i lekko posypujemy cukrem pudrem.