Sposób przygotowania:
Ciasteczka z marmoladą
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem oraz ekstraktem waniliowym do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę.
Gdy składniki się połączą partiami dodajemy mleko w proszku oraz mleko skondensowane. Następnie dodajemy po jednym jajku.
Do powstałej masy wsypujemy przesianą krupczatkę oraz szczyptę soli i dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę pszenną i dokładnie mieszamy tym razem ręką. Ciasto będzie miało nieco luźną konsystencję, ale po schłodzeniu będzie zwarte i łatwe w wałkowaniu. Tak przygotowanie ciasto dajemy na 2 do lodówki.
Następnie dzielimy na mniejsze porcje formujemy kule i rozwałkowujemy na grubość 3 mm. Wykrawamy ciasteczka, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temp. 160 st. przez około 10-12 minut. Czas pieczenia zależy od grubości ciasteczek i ich wielkości. Ciasteczka powinny być lekko zarumienione od spodu. Po upieczeniu są miękkie, ale potem stwardnieją.
Ostudzone ciastka przekładamy marmoladą. Wierzch ciasteczek dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i kolorową posypką. Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Ciasteczka miękną w przeciągu doby. Następnego dnia po przełożeniu rozpływają się w ustach.
Gdy składniki się połączą partiami dodajemy mleko w proszku oraz mleko skondensowane. Następnie dodajemy po jednym jajku.
Do powstałej masy wsypujemy przesianą krupczatkę oraz szczyptę soli i dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę pszenną i dokładnie mieszamy tym razem ręką. Ciasto będzie miało nieco luźną konsystencję, ale po schłodzeniu będzie zwarte i łatwe w wałkowaniu. Tak przygotowanie ciasto dajemy na 2 do lodówki.
Następnie dzielimy na mniejsze porcje formujemy kule i rozwałkowujemy na grubość 3 mm. Wykrawamy ciasteczka, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temp. 160 st. przez około 10-12 minut. Czas pieczenia zależy od grubości ciasteczek i ich wielkości. Ciasteczka powinny być lekko zarumienione od spodu. Po upieczeniu są miękkie, ale potem stwardnieją.
Ostudzone ciastka przekładamy marmoladą. Wierzch ciasteczek dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i kolorową posypką. Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Ciasteczka miękną w przeciągu doby. Następnego dnia po przełożeniu rozpływają się w ustach.
BozenaMatuszczyk
misia5
Dziękuję :) Cieszę się, że Ci się podobają :)
Czekoladka 2
misia5
lukrowanepierniczki
robaczek