misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe ciasteczka

Ciasteczka z marmoladą

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, rozpływające się w ustach ciasteczka. Powstały przez przypadek, bo miała być masa do przełożenia ciasteczek, ale coś poszło nie tak i trzeba było ratować sytuację. Wyszły wyśmienite ciasteczka, które znikały w oka mgnieniu.

Ciasteczka z marmoladą Więcej zdjęć (22)

Składniki:

Ciasteczka z marmoladą

 

  • 300 g cukru pudru
  • 290 g mąki krupczatki
  • 200 g miękkiego masła
  • 190 g mąki pszennej typ 405
  • 140 g mleka skondensowanego czekoladowego
  • 100 g białej czekolady
  • 7 łyżek mleka w proszku
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • Dekoracja:
  • 60 g mlecznej czekolady
  • kolorowa posypka

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z marmoladą
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem oraz ekstraktem waniliowym do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę.

Gdy składniki się połączą partiami dodajemy mleko w proszku oraz mleko skondensowane. Następnie dodajemy po jednym jajku.

Do powstałej masy wsypujemy przesianą krupczatkę oraz szczyptę soli i dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę pszenną i dokładnie mieszamy tym razem ręką. Ciasto będzie miało nieco luźną konsystencję, ale po schłodzeniu będzie zwarte i łatwe w wałkowaniu. Tak przygotowanie ciasto dajemy na 2 do lodówki.

Następnie dzielimy na mniejsze porcje formujemy kule i rozwałkowujemy na grubość 3 mm. Wykrawamy ciasteczka, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w temp. 160 st. przez około 10-12 minut. Czas pieczenia zależy od grubości ciasteczek i ich wielkości. Ciasteczka powinny być lekko zarumienione od spodu. Po upieczeniu są miękkie, ale potem stwardnieją.

Ostudzone ciastka przekładamy marmoladą. Wierzch ciasteczek dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i kolorową posypką. Przechowujemy w szczelnym pojemniku.

Ciasteczka miękną w przeciągu doby. Następnego dnia po przełożeniu rozpływają się w ustach.
Ciasteczka z marmoladą
Do miski dajemy miękkie masło, cukier puder oraz ekstrakt
Ciasteczka z marmoladą
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem oraz ekstraktem
Ciasteczka z marmoladą
Do utartych składników dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę
Ciasteczka z marmoladą
Do utartych składników dodajemy mleko w proszku
Ciasteczka z marmoladą
Dodajemy mleko skondensowane
Ciasteczka z marmoladą
Dodajemy po jednym jajku
Ciasteczka z marmoladą
Dodajemy mąkę krupczatkę
Ciasteczka z marmoladą
Miksujemy do połączenia składników
Ciasteczka z marmoladą
Dodajemy mąkę pszenną
Ciasteczka z marmoladą
Całość mieszamy ręką
Ciasteczka z marmoladą
Ciasto dzielimy na mniejsze porcje i formujemy kule
Ciasteczka z marmoladą
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm
Ciasteczka z marmoladą
Z ciasta wykrawamy ciasteczka
Ciasteczka z marmoladą
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Ciasteczka z marmoladą
Pieczemy w temp. 160 st przez około 10-12 minut
Ciasteczka z marmoladą
Na połowę ciasteczek nakładamy porcję marmolady
Ciasteczka z marmoladą
Przykrywamy pozostałymi ciasteczkami
Ciasteczka z marmoladą
Wierzch dekorujemy czekolą
Ciasteczka z marmoladą
Posypujemy posypką
Ciasteczka z katastrofy
Pyszne ciasteczka z marmoladą
Ciasteczka z katastrofy
Ciasteczka idealne do kawy lub herbaty

Tagi:

ciastka okazje