Sposób przygotowania:
Ciasteczka wielkanocne jajeczka1. Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, masło, cukier, jajka, szczyptę soli i aromat pomarańczowy. Wszystkie składniki połączyć ze sobą za pomocą miksera lub zagnieść rękoma.
Następnie ciasto rozwałkować na grubość około 5-6mm i za pomocą formy-wykrawacza wykrawać ciasteczka w kształcie jajka.
W połowie ilości ciasteczek wyciąć mniejszą dziurkę w kształcie jajeczka.
Ciasteczka ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 12-15 minut do zrumienienia.
ETAP 2:
2. Masa czekoladowa: Czekoladę połamać na kostki, przełożyć do rondelka, dodać masło, śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania konsystencji polewy.
ETAP 3:
3. Galaretkę rozpuścić w 180ml wrzątku, dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego stężenia.
ETAP 4:
4. Wystudzone pełne ciasteczka posmarować masą czekoladową, przykryć ciasteczkiem z dziurką i odstawić aż się skleją. Następnie każdy środek ciasteczka wypełnić tężejącą galaretką i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
biedroneczki
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2