jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 483]

Kruche ciastka z dżemem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kruche ciasteczka przełożone dżemem i polane ubitymi białkami z mąką ziemniaczaną i cukrem, to dobry dodatek do kawy.

Kruche ciastka z dżemem

Składniki:

Kruche ciastka z dżemem

 

  • mąka krupczatka 450 g
  • masło lub margaryna 200 g
  • cukier puder 1/2 szklanki
  • jajka 1 szt.
  • żółtka 2 szt.
  • śmietana 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy 1 szt.
  • dżem wiśniowy 1 słoiczek
  • białka 3 szt.
  • cukier drobny 150 g
  • mąka ziemniaczana 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Kruche ciastka z dżemem
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, cukier i cukier puder. Posiekać nożem, wbić jajko i żółtka, dodać śmietanę. Wyrobić ciasto i włożyć do lodówki na 2 godziny.

Wyjąć i rozwałkować, podzielić na prostokąty, włożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 1 minut w 180 stopniach, wyjąć i posmarować dżemem wiśniowym.

Po wierzchu polać masą z ubitych białek z cukrem i mąką ziemniaczaną. Wstawić ponownie na 10 minut i piec na złoty kolor 180 stopniach.

Tagi:

ciastka