SUPERPRZEPIS

Ciasteczka kokosowo-migdałowe z białą czekoladą

  • 2
  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 120
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Ciasteczka kokosowo-migdałowe z białą czekoladą Więcej zdjęć (2)

Ciastka są bezglutenowe, delikatnie chrupiące na zewnątrz oraz miękkie w środku. Dodatkowo bardzo sycą.

Składniki:

Ciasteczka kokosowo-migdałowe z białą czekoladą

Około 9-10 sztuk:

  • 1/2 szklanki mąki migdałowej (1 szklanka = 250 ml)
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 1 jajko (duże)
  • 5 łyżek oleju kokosowego (roztopionego)
  • 5 łyżek mleka
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

Dodatkowo:

  • 90g białej czekolady/czekoladowych groszków (bez glutenu)

Sposób przygotowania:

Ciasteczka kokosowo-migdałowe z białą czekoladą

Masa:

Ciasteczka kokosowo-migdałowe z białą czekoladą
Masa na ciasteczka powinna być dokładnie połączona.

W misce połączyć składniki suche, czyli mąkę migdałową, kokosową, ksylitol, sól oraz sodę oczyszczoną. Wbić jajko, dodać mleko i olej kokosowy. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Na końcu do ciasta wmieszać kawałki czekolady.

Formowanie:

Ciasteczka kokosowo-migdałowe z białą czekoladą
Odstęp między ciastkami nie musi być bardzo duży.

Z ciasta formować kuleczki wielkością przypominające orzech włoski. Każdą kulkę lekko spłaszczyć i zachowując małe odstępy - ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia.

Pieczenie:

Ciasteczka kokosowo-migdałowe z białą czekoladą
Ciastka powinny być delikatnie zapieczone.

Ciastka należy piec w uprzednio rozgrzanym piekarniku przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni.