VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Kruche ciasteczka kokosowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Kruche, bardzo kokosowe małe co nieco do kawy czy herbaty. Przygotowanie takich ciasteczek to świetna zabawa nie tylko dla dzieci.

Kruche ciasteczka kokosowe

Składniki:

Kruche ciasteczka kokosowe

 

  • 300 g mąki tortowej
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g drobnego cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 200 g masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki śmietany 18% (gęstej)
  • Marmolada wieloowocowa do przełożenia

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka kokosowe
Mąkę, wiórki kokosowe, cukry mieszamy ze sobą. Robimy dołeczek i dokładamy resztę produktów – posiekane masło, śmietanę i żółtka. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. Owijamy folia spożywczą i chłodzimy w zamrażarce przez 20 minut.

Po tym czasie blat obsypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na placek grubości ok. 5 mm. Wycinamy ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy z termoobiegiem w temperaturze 180*C przez 10 minut.

Po upieczeniu i wystudzeniu przekładamy marmoladą.

Tagi:

ciastka