Sposób przygotowania:
Ciasteczka krucheWykonanie:
Na stolnice wysypałam przesianą mąkę, zrobiłam w niej dołek, wbiłam żółtka i dodałam pokrojone drobno masło.Posyłałam cukrem pudrem i szybciutko zagniotłam ciasto. Podzieliłam je na połowę, do jednego z nich dodałam karob i zagniotłam. Uformowane kulki zawinęłam w folią spożywczą i wstawiłam do lodówki do schłodzenia na dwie godzinki.
Po tym czasie rozwałkowałam na stolnicy silikonowej jasne ciasto oraz ciemne. Położyłam najpierw jasny pasek i potem ciemny na siebie. Jeszcze odrobinę rozwałkowałam i zwinęłam w rulon.
Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia, a rulonik ciasta pokroiłam w krążki pół centymetrowe. Ułożyłam je na blaszce i wstawiłam do pieca.
Piekłam kolo 10 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu przełożyłam na kratkę by ostygły. Krążki wyszły bardzo smaczne i kruche.
SylaUla
lalunia
BozenaMatuszczyk
Pychotka.
lalunia