SUPERPRZEPIS

Ciasteczka kruche

  • 4
  • lalunia
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Ciasteczka kruche Więcej zdjęć (5)

Od jakiegoś czasu stosuje zamiast cukru ksylitol inaczej cukier brzozowy. Jest dużo zdrowszy od tradycyjnego cukru. Nowością jest również Korab zamiennik kakao również zdrowszy dla naszego organizmu.

Składniki:

Ciasteczka kruche

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej typ 500
  • 280 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę
  • 100 g cukru pudru, przesianego (zmieliłam ksylitol)
  • 2 łyżki karobu ( kakao)
  • szczypta soli
  • 4 żółtka

Sposób przygotowania:

Ciasteczka kruche

Wykonanie:

Na stolnice wysypałam przesianą mąkę, zrobiłam w niej dołek, wbiłam żółtka i dodałam pokrojone drobno masło.Posyłałam cukrem pudrem i szybciutko zagniotłam ciasto. Podzieliłam je na połowę, do jednego z nich dodałam karob i zagniotłam. Uformowane kulki zawinęłam w folią spożywczą i wstawiłam do lodówki do schłodzenia na dwie godzinki.

Po tym czasie rozwałkowałam na stolnicy silikonowej jasne ciasto oraz ciemne. Położyłam najpierw jasny pasek i potem ciemny na siebie. Jeszcze odrobinę rozwałkowałam i zwinęłam w rulon.

Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia, a rulonik ciasta pokroiłam w krążki pół centymetrowe. Ułożyłam je na blaszce i wstawiłam do pieca.

Piekłam kolo 10 minut w 180 stopniach.

Po upieczeniu przełożyłam na kratkę by ostygły. Krążki wyszły bardzo smaczne i kruche.

Ciasteczka kruche
Po dwoch godzinach rozwałkowałam na stolnicy silikonowej jasne ciasto oraz ciemne. Położyłam najpierw jasny pasek.
Ciasteczka kruche
Ciemne rozwałkowałam i połozyłam na jasne ciasto i razem rozwałkowałam.
Ciasteczka kruche
Zawinełam w rulon i pokroiłam go w pół centymetrowe krązki.
Ciasteczka kruche
Krążki ułożyłam na blaszce i wstawiłam do pieca.Piekłam kolo 10 minut w 180 stopniach.