Ciasteczka krakowskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

półkruche ciasteczka krakowskie

Ciasteczka krakowskie

Składniki:

Ciasteczka krakowskie

 

  • Składniki;
  • 2 szklanki mąki luksusowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka śmietany
  • sól
  • esencja waniliowa
  • kilka łyżek marmolady
  • cukier kryształ do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasteczka krakowskie
Przygotowanie;
Przygotować ciasto wg przepisu "babeczki półkruche z bitą śmietaną i owocami" o dość sztywnej konsystencji i formować równe wałki o średnicy około 1/2 centymetra,otoczyć je w cukrze i wstawić na 30 minut do lodówki.Oziębić na tyle,aby ciasto podczas krojenia nie zatraciło kształtu.
Oziębione wałeczki pokroić na krążki o grubości 4mm,ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze,na każdy krążek wycisnąć z tutki troszkę marmolady.Piec w gorącym piekarniku ( 220-240 s.c) około 15 minut na złoty kolor.Gorące posypać cukrem.

Tagi:

jajko jajka