marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ciasteczka kukurydziano-kokosowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Ciasteczka kukurydziano-kokosowe

Ciasteczka kukurydziano-kokosowe

Składniki:

Ciasteczka kukurydziano-kokosowe

 

  • 1,5 szklanki mąki kukurydzianej,
  • 1/4 kostki masła,
  • 1 jajko,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 100 g wiórków kokosowych,
  • 100 g mączki orzechowej,
  • szczypta soli,
  • tłuszcz do blachy,
  • arkusz pergaminu do pieczenia.

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka kukurydziano-kokosowe
Mąkę odmierzyć i wsypać do średniej miski, dodać ćwiartkę kostki masła, cukier, oddzielone żółtko od białka, które na boku ubić z odrobiną soli. Resztę składników jak cukier, żółtko, wiórki kokosowe i mączka orzechowadodać do miski i zagniatać ręką, a na koniec dodać pianę z białka i wymieszać łyżką. Nagrzać piekarnik do 180-190 st.C, blachę natłuścić i wyłożyć pergaminem do pieczenia. Kłaść kopki ciasta dużą łyżką formując je w stożki lub wyciskać ciasto przez tutkę z brystolu na papier. Wstawić blachę zciastkami na 15-20 min. do piekarnika. Po upieczeniu wyjąć blachę i zsunąć ciastka lub przełożyć szczypcami na talerz.