madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Ciasteczka lniano- owsiane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przede wszystkim zdrowe , świetne dla dzieci jako przekąska na drugie śniadanko ale i do kawki smakują :)

Ciasteczka lniano- owsiane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka lniano- owsiane

 

  • 3/4 szklanki mielonego lnu
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 10 dag masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1 białko

Sposób przygotowania:

Ciasteczka lniano- owsiane
W rondelku rozpuszczamy masło z miodem i studzimy. Na suchej rozgrzanej patelni lekko prażymy płatki owsiane. Do miseczki wsypujemy, mielony len, mąkę pszenną, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia oraz uprażone płatki owsiane i mieszamy, następnie dodajemy masło z miodem oraz białko i wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy ciasto i szklanka wykrawamy kółka. Układamy na blasze i pieczemy przez około 13 minut w temperaturze 175 stopni.
Ciasteczka lniano- owsiane
Płatki owsiane prażymy na suchej patelnii
Ciasteczka lniano- owsiane
Wszystkie sypkie składniki wsypujemy do miseczki
Ciasteczka lniano- owsiane
Wyrabiamy wszystko łyżką na jednolitą masę
Ciasteczka lniano- owsiane
Rozwałkowujemy ciasto i szklanką wykrawamy kółka

Tagi:

mak