iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Ciasteczka Magdalenki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Ciasteczka nie są naszym rodzimym smakołykiem, ale są bardzo smaczne i wcale nie kłopotliwe w przygotowaniu jedynym kłopotem jest fakt, że potrzebujemy do nich specjalnej formy.

Ciasteczka Magdalenki

Składniki:

Ciasteczka Magdalenki

ciasto:

Sposób przygotowania:

Ciasteczka Magdalenki

ETAP 1:

Ciasteczka Magdalenki
Ciasto po schłodzeniu ma mieć wyraźne pęcherzyki powietrza.

Jajka ubić z cukrem do białości do ubitych jajek dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na koniec dodać otartą skórkę i przestudzone masło. Gotowe ciasto odstawić do lodówki na 30 minut, masa po schłodzeniu powinna w dotyku przypominać gąbkę.

ETAP 2:

Ciasteczka Magdalenki
Foremki muszą być dobrze wysmarowane i wysypane.

Specjalne foremki do Magdalenek wysmarować masłem i wysypać bułka tartą, następnie napełnić je ciastem do 3/4 wysokości.

ETAP 3:

Ciasteczka Magdalenki
Po upieczeniu i wystudzeniu delikatnie wyjąć z foremki.

Piekarnik nagrzać do 210 st i piec ciastka około 10 minut po upieczeniu zostawić je jeszcze na kilka minut w foremkach i po przestudzeniu delikatnie wyjąć je z foremek oraz posypać po wierzchu cukrem pudrem.