Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Ciasteczka makowe do wykrawania

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasteczka piekłam dwukrotnie. Za drugim razem przełożyłam je dżemem malinowym i truskawkowym - były jeszcze lepsze.

Ciasteczka makowe do wykrawania Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka makowe do wykrawania

 

  • mąka pszenna - 350g,
  • cukier puder - 150g,
  • mak niebieski - 60g,
  • masło lub margaryna - 140g,
  • proszek do pieczenia lub soda - 2 łyżeczki,
  • żółtka - 2,
  • mleko - 4 łyżki,
  • cukier wanilinowy - łyżka,
  • dżem truskawkowy lub malinowy do przełożenia,
  • papier do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Ciasteczka makowe do wykrawania
Do miski wrzucić suche składniki tj.: mąka, cukier puder, mak, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Dodać pokrojone w kostkę masło lub margarynę. Zagnieść ciasto. Stolnicę oraz wałek oprószyć mąką. Urywać po kawałku ciasta i rozwałkować je na grubość 3-5 mm. Wykrawać foremkami kształty (super zabawa dla dzieci (: ). Ciastka ułożyć obok siebie na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do dobrze rozgrzanego piekarnika i piec do lekkiego zrumienienia w 170 stopniach, przez ok 10-15 minut. Po upieczeniu ostudzić. Przełożyć cienko dżemem i skleić dwa identyczne kształty ciastek, uzyskując coś w rodzaju markiza. Polecam.
Ciasteczka makowe do wykrawania
Do miski wrzucić suche składniki tj.: mąka, cukier puder, mak, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Dodać pokrojone w kostkę masło lub margarynę.
Ciasteczka makowe do wykrawania
Zagnieść ciasto. Stolnicę oraz wałek oprószyć mąką.
Ciasteczka makowe do wykrawania
Urywać po kawałku ciasta i rozwałkować je na grubość 3-5 mm. Wykrawać foremkami kształty
Ciasteczka makowe do wykrawania
Ciastka ułożyć obok siebie na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do dobrze rozgrzanego piekarnika

Tagi:

mak